Poznáte vietnamský Pho Bo recept? Zahreje aj postaví na nohy po prehýrenej noci

Spoznajte s nami kúzlo jednej z najlepších polievok s rezancami na svete, prinášame vám jednoduchý tradičný Pho Bo recept. Vietnamské Pho je ľahké a zároveň plné chuti aj vďaka koreninám ako škorica, badián a kardamón. Táto polievka je úplne návyková a nie len, že zahreje, ale aj vás raz dva postaví na nohy po prehýrenej noci.

Na prípravu autentického Pho Bo budete potrebovať silný hovädzí základ, a teda pripravte si kvalitné hovädzie mäso a kosti na vývar. Kombinácia mäsa a kostí je nevyhnutná, nakoľko keď použijete na prípravu tejto polievky len jednu z týchto surovín, nikdy nedosiahnete hlbokú chuť vývaru. Pho Bo recept je však veľmi jednoduchý na prípravu a je skôr otázkou trpezlivosti pri príprave prísad a dlhého poctivého varenia.

Pho Bo recept
Foto: Pexels

Pravý vietnamský Pho Bo recept

Ingrediencie:

  • 2 veľké cibule, rozrezané na polovice
  • 150 g zázvoru, nakrájaného pozdĺžne
  • 10 hviezdičiek anízu
  • 4 paličky kvalitnej škorice
  • 4 strúčiky kardamónu
  • 3 celé klinčeky
  • 1,5 polievkovej lyžice semienok koriandru
  • 1,5 kg hovädzieho mäsa (môžete použiť aj kuracie mäso, na prípravu vietnamskej kuracej polievky Pho Ga)
  • 1 kg hovädzích špikových kostí
  • 3,5 litra vody
  • 2 polievkové lyžice bieleho cukru
  • 1 polievková lyžica soli
  • 40 ml rybacej omáčky
  • 50 g suchých ryžových rezancov (na jednu porciu pri servírovaní)
  • Na servírovanie v miske (voliteľné ingrediencie): klíčky, thajská bazalka, čerstvý koriander/čerstvá petržlenová vňať, jemne nakrájané červené chilli, Hoisin omáčka, Sriracha omáčka

Mohlo by vás zaujímať: Domáca teriyaki omáčka: Rýchly recept, ktorý oživí kuracinu, lososa či zeleninu

Pho
Foto: Pixabay

Postup prípravy:

Rozohrejte hlbokú panvicu alebo wok na vysokú teplotu (bez oleja). Vložte cibuľu a zázvor na panvicu s rezom nadol. Opekajte suroviny niekoľko minút, kým nezhnednú, potom ich otočte a odložte bokom. Následne na tejto panvici opražte koreniny pri stredne vysokej teplote po dobu cca 3 minút.

Opláchnite hovädzie mäso a kosti a potom ich vložte do veľkého hrnca. Povarte ich 5 minút, potom ich vyberte a nechajte odkvapkať. Každú kosť a hovädzie mäso následne prepláchnite pod tečúcou vodou. Autentický Pho Bo recept vyžaduje tento postup pred varením samotného vývaru, aby sa z hovädziny odstránili všetky možné nečistoty.

Následne si pripravte veľký čistý hrniec a priveďte k varu 3,5 litra vody. Pridajte cibuľu, zázvor, koreniny, cukor a soľ – voda by mala len tesne pokrývať všetky suroviny. Prikryte vývar pokrievkou a nechajte ho jemne vrieť približne 3 hodiny.

Následne odoberte z vývaru mäso (malo by byť mäkké a rozpadať sa na vlákna), nechajte ho vychladnúť a potom ho uložte do chladničky, kde počká na neskoršie použitie. Varte Pho Bo polievku odkrytú ešte 40 minút.

Preceďte vývar do nového hrnca, odstráňte z neho všetky kosti a koreniny. Mali by ste získať približne 2,5 litra vývaru, ak je ho viac, zredukujte ho za stáleho miešania prudkým varom, aby sa chuť zintenzívnila. Pridajte rybiu omáčku, soľ a cukor podľa potreby. Vývar by mal byť výrazne hovädzí, voňavý za koreninami, slaný a len trochu sladký.

Je pre vás Pho Bo až príliš exotické svojimi ingredienciami alebo ste len dostali chuť na poctivý nedeľný vývar na slovenský spôsob? Potom si určite pripravte náš recept na hovädzí vývar zo špikových kostí.

Pho Bo recept
Foto: Pixabay

Ako chutne naservírovať Pho Bo?

Podľa návodu si najprv pripravte ryžové rezance. Uvarte ich však tesne pred podávaním, inak by sa mohli zlepiť. Rezance vložte do misky. Navrch pridajte plátky uvareného hovädzieho mäsa (môžete taktiež pridať tenučké plátky surovej hovädziny). Nalejte približne 400 ml horúceho vývaru na mäso s cestovinami. Ak ste použili surové mäso, teplota vývaru ho v priebehu pár minút uvarí na stupeň medium. Vaše voňavé Pho Bo dozdobte vašimi obľúbenými prísadami, určite však nevynechajte lístky čerstvého koriandru, limetku a chilli papričku. Dobrú chuť!

Prečítajte si tiež: Víkendová klasika: Ako uvariť ten najchutnejší domáci vývar

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ