Zemiakový prívarok s fašírkami je vynikajúci nápad na sýty obed alebo večeru. Recept je oproti strukovinovým prívarkom skutočne jednoduchý na prípravu, narozdiel od strukovín zemiaky nie je potrebné namáčať a dlho variť. Hotový je za 20 minút. Ako príloha sa hodí varené vajíčko, klobása, špekačky alebo fašírky z mletého mäsa, ktoré sme si k tomuto prívarku zvolili my. Vyskúšajte!
Zemiaky umyjeme, očistíme, pokrájame na kocky, dáme do vriacej osolenej vody, pridáme bobkový list a varíme. Z oleja a múky pripravíme ružovú zápražku, pridáme k nej postrúhanú cibuľu, červenú papriku, popražíme, zalejeme ju mliekom, vodou z uvarených zemiakov a povaríme. Takto pripravenú zápražku prilejeme k zemiakom a spolu ešte povaríme.
Postup receptu
Začneme s prípravou fašírok. Mleté mäso dáme do misky. Pridáme najemno nakrájanú menšiu cibuľu, prelisujeme cesnaky, pridáme majoránku, soľ, mletú papriku. Zamiešame. Pridáme vajce a asi 150 ml mlieka. Dôkladne premiešame.
Pridáme po lyžiciach strúhanku a zamiešavame. Do pol kila mäsa bude potrebné dať asi 5 PL strúhanky. Zvyšok strúhanky budeme potrebovať na obaľovanie.
Z mäsa odoberáme potrebné množstvo, z ktorého v rukách vytvarujeme placky/guličky – ako len chcete. Tie následne obaľujeme v strúhanke.
Teraz sa pustíme do prívarku. Ošúpané a nakrájané zemiaky zalejeme v hrnci vodou, tak aby voda bola zarovno so zemiakmi. Pridáme soľ, bobkové listy a celé guličky korenia. Varíme 10 minút.
Pridáme smotanu, v ktorej sme rozmiešali 1 polievkovú lyžicu múky. Dobre rozmiešané vlejeme k zemiakom, premiešame a varíme na strednom výkone dokým nezmäknú zemiaky a kým prívarok nezhustne. Varenie so smotanou zaberie asi ďalších 15-20 minút.
Nakoniec ak chcete prihodíme kôpor vcelku, ktorý predtým trošku hranou noža pobúchame, aby uvoľnil arómu. Ak chceme môžeme kôpor nakrájať a primiešať do prívarku. Jednoznačne, ale dochutíme soľou (ak ešte treba), cukrom a octom. Vypneme sporák a necháme ešte 5 minút postáť na teple.
Zatiaľ vo vrstve oleja opekáme fašírky na panvici. Prívarok podávame s fašírkami a čerstvým kôprom.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ