Nevyužité žĺtky? Nemusíte ich vyhadzovať! 5 tipov ako ich využiť

Častý problém mnohých gazdiniek hlavne po pečení – nevyužité žĺtky. Aby ste predišli ich zbytočnému plytvaniu, ponúkame vám inšpiráciu ako ich šikovne využiť v kuchyni. Ide skutočne o jednoduché využitia, ktoré by vám možno ani nenapadli.

1. Žĺtková poleva

Veľmi jednoduchá poleva, ktorá sa hodí na akýkoľvek koláč, najčastejšie sa využíva na makové zákusky. Ide o vymiešanie správneho pomeru žĺtok s práškovým cukrom. Polevu možno dochutiť aj vanilkou alebo citrónovou šťavou. Na jeden žĺtok budete potrebovať zhruba 50 g múčkového cukru, rátajte s rezervou asi 10 g, závisí to od veľkosti žĺtka.

2. Nevyužité žĺtky premeňte na domácu majonézu

Produkt, po ktorom siahame v obchode a pritom za pár minút a len z dvoch surovín si ho vyrobíme doma – domáca majonéza. Základom sú žĺtka a chuťovo neutrálny olej, najčastejšie repkový alebo slnečnicový. Na jeden žĺtok potrebujeme 1 dcl oleja. Dochutenie je čisto na vás, môžete použiť len soľ a čierne korenie, niekto pridáva na záver pár kvapiek citrónovej šťavy či lyžičku plnotučnej alebo ostrej horčice. Inšpirujte sa naším receptom na domácu tatársku omáčku, ktorej základ samozrejme tvorí majonéza.

3. Holandská omáčka

Vychýrená omáčka, ktorú ponúkajú v každej lepšej reštaurácií najmä k mäsu, rybám, špargli alebo so strateným vajíčkom. Základnou ingredienciou holandskej omáčky sú práve žĺtka, ktoré jej dodávajú typickú krémovosť. Podrobný recept sme pre vás spísali tu.

Holandská omáčka
Foto: Gurman

4. Špagety carbonara

Pripravte si túto gurmánsku pochúťku v talianskom štýle – špagety carbobara. V recepte môžete využiť buď celé vajíčka, ale omnoho tradičnejšia je príprava tenučkej omáčky pokrývajúcej cestoviny len zo žĺtok, prípadne kombináciou celého vajíčka s viacerými žĺtkami. Jednoducho v tomto recepte zameňte celé vajíčka za čisté nevyužité žĺtky.

Cestoviny carbonara
Foto: Gurman

5. Domáci likér

Posledným tipom, čo urobiť ak nám ostali nevyužité žĺtky – domáci vaječný likér. Ideálny tip pre predvianočné obdobie. Vaječný likér je pre mnoho domácnosti povinnou výbavou na Vianoce a sviatky. Dochutenie takéhoto likéru je taktiež na vašich chuťových preferenciách.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ