Domáci sirup na kašeľ: Liečivý zázrak z ingrediencií, ktoré máte v kuchyni
Keď trpíte respiračným ochorením, je skvelé nájsť účinné a prírodné spôsoby, ako zmierniť nepríjemné príznaky, akým je napríklad kašeľ. Jedným z tradičných a osvedčených riešení je domáci sirup na kašeľ, ktorý si môžete vyrobiť jednoducho, bez chemických prísad a priamo z pohodlia domova.
Domáci sirup na kašeľ – prírodné ingrediencie, ktoré vám pomôžu
Tradičné sirupy na kašeľ môžu byť plné cukru a mnohokrát neprinášajú vytúženú úľavu od kašľa. Namiesto toho vyskúšajte nasledujúci recept na domáci sirup na kašeľ, ktorý obsahuje med, citrónovú šťavu a ďalšie ingrediencie, ktoré môžu pomôcť upokojiť hrdlo a posilniť imunitný systém.
Prírodné látky na liečbu kašľa:
Jablčný ocot: Obsahujúc prospešné baktérie, jablčný ocot môže rýchlo „nakopnúť“ váš imunitný systém a taktiež upokojiť boľavé hrdlo.
Cesnak: Allicín, zlúčenina nachádzajúca sa v cesnaku, je známa svojou schopnosťou zabíjať mikroorganizmy zodpovedné za respiračné infekcie, ktoré môžu viesť ku kašľu.
Šťava z citróna: Citróny sú plné antioxidantov a vitamínu C, a tak vám môžu pomôcť bojovať proti zápalu a podporovať imunitu.
Surový med: Štúdie ukazujú, že jediná dávka medu môže zmierniť sekréciu hlienu a kašľa a dokonca môže byť rovnako účinná ako difenhydramín a dextrometorfan, bežné zložky nachádzajúce sa v liekoch na kašeľ bez predpisu.
Zázvor: Má silné antibakteriálne, antivírusové a protiplesňové vlastnosti, čo z neho robí ideálnu surovinu pre riešenie infekcií dýchacích ciest.
Škorica: Má prirodzené antimikrobiálne, antibiotické a antivírusové vlastnosti. Práve preto je škorica vítaným a chutným doplnkom pri príprave domáceho sirupu na kašeľ.
Čili paprička: S jej antiiritačnými vlastnosťami môže čili paprička pomôcť uľaviť od kašľa. Okrem toho je plná beta-karoténu a antioxidantov podporujúcich imunitný systém.
Recept na domáci sirup na kašeľ
Tento recept vám poskytuje dávku sirupu na jeden deň. Rozdeľte si ho na tri porcie a užite ráno, popoludní a pred spaním.
Ingrediencie:
- 1 polievková lyžica jablčného octu
- Šťava z ½ citróna
- 1½ polievkové lyžice vody
- 1 polievková lyžica medu
- 3 strúčiky jemne nasekaného čerstvého cesnaku
- 1¼ čajovej lyžičky nastrúhaného zázvoru
- ¼ čajovej lyžičky kvalitnej škorice
- ⅛ čajovej lyžičky sušenej kajenskej papriky
Postup:
- V sklenenej nádobe zmiešajte všetky ingrediencie.
- Zakryte nádobu viečkom a dôkladne pretrepte obsah. (Urobte to pred každým použitím sirupu.)
- Konzumujte jednu tretinu zmesi (trochu viac ako 1 polievkovú lyžicu) pri každom podávaní.
- Uchovávajte v chladničke. Keď budete pripravení zmes použiť, nechajte sirup na kašeľ postáť asi 10 minút pri izbovej teplote.
Ak kašeľ pretrváva dlhšie ako pár dní alebo sa zhoršuje, je dôležité konzultovať ochorenie s lekárom.
Mohlo by vás zaujímať: Modrý alebo zelený cesnak: Je bezpečné ho jesť?
Vytváranie domácich sirupov na kašeľ nie je len efektívnou metódou na zmiernenie symptómov, ale aj príjemným spôsobom, ako využiť prírodné liečivé zložky. S týmto jednoduchými receptom môžete čeliť kašľu bez nutnosti používania komerčných liekov plných chemických látok.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ