Šťavnaté kuracie prsia: Pripravte ich týmto spôsobom a už nikdy nebudú presušené

Keďže kuracie prsia sú pomerne chudým mäsom, môžu sa stať suchými a vláknitými, ak ich budete piecť príliš dlho. Preto je dôležité byť pri ich príprave pozorný. Pokračujte v čítaní a dozviete sa, ako pripraviť šťavnaté kuracie prsia plné chuti, ktoré nebudú presušené.

Pečené kurča sa dá pripraviť s minimálnym úsilím a výsledkom je rýchly obed či večera, ktorá na tanieri poteší snáď každého. Kura môžete upiecť vcelku, no taktiež si môžete zakúpiť a pripraviť jeho časti samostatne. Napríklad kuracie prsia, ktoré sú dostupné všade a upečú sa za zlomok času oproti celému kurčaťu.

šťavnaté kuracie prsia
Foto: Pexels

Ako upiecť šťavnaté kuracie prsia

Keď príde reč na pečenie kuracích pŕs, určite vyskúšajte rýchlu metódu pečenia pri vysokej teplote, ktorá sa používa aj pri príprave steakov. Tento postup zabezpečí, že povrch kurčaťa bude zlatistý a skaramelizovaný, zatiaľ čo vnútro zostane šťavnaté. Dôležité je nechať mäso odpočívať, keď ho vytiahnete z rúry, čo umožní rovnomerné rozloženie šťavy, a tým aj mäkšiu textúru samotného mäsa.

Postup prípravy šťavnatých kuracích pŕs:

  1. Predhrejte rúru na 230 stupňov Celzia.
  2. Kuracie prsia umiestnite do pekáča a potrite ich olivovým olejom. Posypte ich soľou, korením a ďalšími dochucovadlami podľa vášho gusta. Pridajte k nim kľudne aj aromatické prísady, ako sú plátky citróna či vetvičky tymianu.
  3. Kuracie prsia pečte 15-20 minút alebo kým šťava pri prepichnutí mäsa v jeho najhrubšej časti nebude čírej farby. Vnútorná teplota mäsa by mala dosahovať 75 stupňov Celzia. Ak pripravujete kuracie časti obsahujúce kosti, budú potrebovať na dôkladné upečenie okolo 30-35 minút.
  4. Vyberte kuracinu z rúry, zakryte ju hliníkovou fóliou a nechajte ju odpočívať 10-15 minút pred podávaním.

šťavnaté kuracie prsia
Foto: Pexels

Ako najlepšie ochutiť pečené kuracie prsia

Na ochutenie kuracích pŕs použite vždy najprv trochu tuku a následne dochucovadlá podľa vášho výberu. Nami preferovaná metóda je začať tým, že kurča potriete olivovým olejom alebo kombináciou masla a olivového oleja, aby sa podporilo skaramelizovanie mäsa.

Mohlo by vás zaujímať: Ako dlho piecť celé kura: Objavte ideálny čas pečenia

Ďalej pridajte do pekáča s kuracími prsiami aromatické prísady, napríklad robustné bylinky (rozmarín či tymian), na polovičky rozkrojenú cibuľu, rozdrvené strúčiky cesnaku a plátky citróna. Vždy kuracie prsia štedro posypte soľou a smelo pridajte ďalšie korenie podľa vášho vkusu. Túžite po netradičnejšej exotickej chuti? Potom určite vyskúšajte náš recept na kuracie kúsky v pomarančovej omáčke.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ