Vysušené kuracie prsia? Vďaka našim fintám budú vždy šťavnaté

Kuracie prsia sú jedným z najobľúbenejších druhov mäsa, ale mnohí kuchári sa pri ich príprave už stretli s problémom, že sa počas varenia či pečenia presušia. Našťastie existujú triky, ako zachovať šťavnatosť a chuť hydinového mäsa a pritom ho dobre prepiecť. Stačí sa držať niekoľkých jednoduchých krokov a na vysušené kuracie prsia môžete zabudnúť.

Vysušené kuracie prsia? Dodržte pri ich príprave tieto kroky pre šťavnatosť

1. Marinovanie

Pred prípravou kuracích pŕs ich namarinujte v zmesi oleja, byliniek a korenia. Na marinovanie kuraciny vám výborne poslúži aj biely jogurt. Marináda pomáha udržať mäso vláčne a dodáva mu dodatočnú chuť a šťavnatosť. Nechajte kuracie prsia marinovať aspoň hodinu pred ich prípravou, no ideálne je nechať ich v chladničke odležať cez noc, aby chuť z marinády ešte viac prenikla do mäsa.

2. K šťavnatosti kuracine dopomôže aj maslo

Pred pečením vytvorte v strede každého kuracieho steaku malý zárez a vložte do neho kúsok masla. Pre dodanie extra dávky chuti môžete použiť aj bylinkové maslo alebo maslo s medvedím cesnakom. Maslo sa počas pečenia roztopí a prenikne do mäsa, čo ho udrží šťavnatým a pridá mu bohatšiu chuť.

Gurman TIP: Kopček masla vám pomôže pri servírovaní kuracích pŕs, a to aj v prípade, že ste ich presušili. Zároveň presušenú kuracinu zachráni aj jednoduchá omáčka na prírodno, ktorú môžete pre štipku extra chuti dochutiť aj bylinkami, mletou červenou paprikou či horčicou.

Kura na šampiňónoch
Foto: Gurman

3. Pripravujte kuracinu dlhšie, no na nižšej teplote

Vysušené kuracie prsia sú mnohokrát výsledkom vysokej teploty a dlhého času prípravy. Pri pečení, dusení či restovaní kuracích pŕs preto dávajte prednosť nižším teplotám a dlhšiemu času prípravy. Týmto spôsobom sa mäso postupne prepečie a bude bezpečným na konzumáciu, no nevysuší sa. Odporúčaná teplota pečenia pre kuracie prsia je približne 175 °C, pričom čas pečenia závisí od hrúbky mäsa.

Prečítajte si tiež: Salmonelóza v jedle: Ako sa jej môžete bezpečne vyhnúť?

4. Použite termometer (kuchynský teplomer)

Ak chcete byť istí, že je vaše kuracie mäso dostatočne prepečené, použite mäsový termometer. Optimálna vnútorná teplota kuracieho mäsa by mala v jeho najhrubšej časti dosiahnuť 75 °C. Mäso by malo byť svetlé a šťavnaté, nie suché alebo gumovité.

Mohlo by vás zaujímať: Kuchynský teplomer: Robíte túto chybu pri jeho použití aj vy?

S týmito jednoduchými trikmi budete mať na stole vždy šťavnaté a lahodné kuracie prsia. Použite tieto triky napríklad pri príprave zapečených kuracích pŕs s ananásom alebo zapekaných kuracích pŕs s hubami.

Zapečené kuracie prsia s ananásom
Foto: Gurman

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ