Nedopili ste fľašu vína? Ako dlho vydrží víno v chladničke

Otvorili ste fľašu vína a nedopili ste ju s priateľmi či rodinou na posedenie? Po otvorení tak zvyšok vína pravdepodobne skončí v chladničke. Ako dlho vydrží víno v chladničke? Čo robiť s nedopitým vínom? Odpovede na tieto otázky sa dozviete v našom článku.

Ako dlho vydrží víno v chladničke?

Doba, počas ktorej môže víno vydržať v chladničke, závisí od niekoľkých faktorov, ako sú typ vína, uzáver fľaše a samotná teplota chladničky. Prinášame vám niekoľko všeobecných tipov, ktoré môžete využiť, ak vám doma zostala nedopitá fľaška vínka.

ako dlho vydrží víno v chladničke
Foto: Pexels

Skladovanie vína po jeho otvorení podľa jeho druhu

Biele víno a Rosé

Biele a ružové vína májú tendenciu byť citlivejšie na oxidáciu a teplotné zmeny. Zvyčajne by ste ich mali použiť do 3 až 5 dní po otvorení fľaše, aj keď ich skladujete v chladničke. Nemôžete však už očakávať, že si zachovajú plný chuťový profil.

Červené víno

Červené víno je obvykle odolnejšie aj pri skladovaní v chladničke ako biele a ružové víno. Môže v nej vydržať 3 až 7 dní. Jeho aróma a chuť sa však môžu zmeniť.

Vína s vyšším obsahom tanínov, čo sú horké zlúčeniny pochádzajúce z kôry hrozna, semienok, stoniek a drevených sudov sú viac chránené proti prístupu kyslíka a majú tendenciu dlhšie vydržať, aj keď nie sú uložené v chladničke. Svetlé červené vína s menším obsahom tanínov, ako je napríklad Pinot Noir, nevydržia tak dlho ako bohaté červené vína s vyšším zastúpením tanínov (napr. Shiraz).

Keď sa rozhodnete víno skladovať v chladničke, uistite sa, že teplota v nej nie je až príliš nízka. Príliš nízka teplota môže spôsobiť, že víno stratí svoju chuť a arómu. Ak otvorenú fľašu vína neuložíte do chladničky, ideálne je skladovať ju na chladnom a suchom mieste.

Mohlo by vás zaujímať: Vedeli ste, aká má byť správna teplota v chladničke?

ako dlho vydrží víno v chladničke
Foto: Pexels

Čo robiť s nedopitým vínom?

Ak sa vám zvýši nedopité víno, môžete ho buď uskadniť alebo ďalej využiť v kuchyni. Inšpirujte sa nasledujúcimi tipmi:

  1. Zvyšok vína môžete použiť na varenie rôznych jedál. Červené víno skvelo doplní omáčky k červenému mäsu, zatiaľ čo biele víno pridá šmrnc rybám a jedlám z kuraciny.
  2. Víno môžete použiť na prípravu marinád na mäso alebo zeleninu.
  3. Nedopitú fľašku vína môžete použiť na prípravu rôznych koktailov. Červené víno sa hodí do sangrie, zatiaľ čo biele víno je skvelým základom pre ľahké osviežujúce miešané nápoje.

ako dlho vydrží víno v chladničke
Foto: Pexels

Ak sa vám teda stane, že nedopijete celú fľašu vína, nemusíte sa báť, že ju budete musieť vyhodiť. Víno je skvelou surovinou pre rôzne kulinárske experimenty, ktoré môžu obohatiť váš receptár a spríjemniť váš obed či večeru. Zistite, ako správne párovať víno k jedlu a stavte na tieto overené kombinácie.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ