Rakúske knedle do polievky: Pozdvihnú váš nedeľný obed

Chystáte sa na prípravu tradičného nedeľného vývaru? Čo tak trochu pozdvihnúť jeho chute a namiesto cestovín do neho pridať rakúsku klasiku, v podobe nesmierne chutných knedličiek. Rakúske knedle do polievky navyše nemusíte servírovať len do horúcej polievky, ale poslúžia vám aj ako príloha k pečenému mäsu či hutnejším mäsovým omáčkam. Jednoducho tak v kuchyni zabijete takpovediac dve muchy jednou ranou. Poďme si ich pripraviť s našim receptom.

Recept na rakúske knedle do polievky

Ingrediencie:

  • 200 g na kocky nakrájaného bieleho pečiva (ideálne vám poslúži starší chlieb)
  • 50 g hladkej múky
  • cca 150 ml mlieka
  • 3 väčšie vajíčka
  • 2 jarné cibuľky alebo 1 malá cibuľa
  • 50 g masla
  • nasekaná čerstvá petržlenová vňať
  • soľ, čierne korenie
  • štipka muškátového orieška
  • 100 g údeného mäsa a/alebo mäkkej salámy (voliteľné)

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT na hovädzí vývar zo špikových kostí

rakúske knedle do polievky
Foto: Pixabay

Postup:

  1. Jarnú cibuľku alebo obyčajnú cibuľu nakrájame na jemno a opražíme na masle do sklovita. Po orestovaní pridáme k cibuli aj nakrájanú petržlenovú vňať. Zmes odložíme bokom a necháme vychladnúť.
  2. Staršie pečivo nakrájané na menšie kocky vložíme do misky. Mlieko rozšľaháme s vajíčkami, dobre ochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom a zalejeme ním pečivo.
  3. Následne pridáme prepraženú cibuľu s maslom a vmiešame do zmesi aj múku. Všetko spracujeme na hustú hmotu necháme približne 30 minút odstáť. Do cesta môžete zapracovať aj nakrájané údené mäso či mäkkú salámu.
  4. Z cesta vyformujeme väčšie guľky, ktoré povaríme v dostatočnom množstve osolenej vody. Najlepšie sa vám knedle budú formovať s mokrými rukami, ktoré si priebežne môžete namáčať do studenej vody.

Gurman TIP: Rakúske knedle do polievky môžete uvariť dvomi spôsobmi. Buď ich môžete uvariť vopred v osolenej vode (10-12 minút) a servírovať ich až pri podávaní polievky alebo ich môžete uvariť priamo vo vývare. Je potrebné však dbať na to, že knedle môžu vývar trochu zakaliť, pokiaľ sa v ňom budú variť, navyše kvôli ich veľkosti to nie je práve praktické riešenie. Ak by ste ich pripravili menšie, kľudne ich môžete použiť aj ako závarku do zeleninovej polievky.

Mohlo by vás zaujímať: Víkendová klasika: Ako uvariť ten najchutnejší domáci vývar

rakúske knedle do polievky
Foto: Pixabay

Ako servírovať rakúske knedle do polievky

Menšie rakúske knedličky aj domáci s obľubou podávajú v silnom, horúcom hovädzom vývare. Väčšie knedle sa servírujú najmä ako príloha k dusenej kyslej kapuste či pečenému bravčovému mäsu. Ak si pripravíte oboje, máte postarané o ideálnu sobotnú večeru v podobe sýteho mäsového chodu, navyše si zároveň nachystáte aj náhradu za niťové rezance do nedeľného vývaru.

Prečítajte si tiež: Víkendové krémové rizoto: Ako ho pripraviť bez pridania smotany

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ