Čím naplniť lokše? Vyskúšajte klasiku aj úplne nové chute

Lokše, tradičné tenké placky zo zemiakového cesta, patria medzi obľúbené pokrmy mnohých Slovákov. Ich univerzálnosť spočíva v tom, že ich môžete naplniť takmer čímkoľvek a podávať ich ako na slano, tak na sladko. Čím naplniť lokše? Ak sa chystáte pripravovať túto pochúťku, máme pre vás skvelé nápady na klasické aj menej tradičné plnky.

Jeseň, ale aj sezóna začínajúcich vianočných trhov so sebou prináša rôzne pochúťky, lokše nevynímajúc. Tie si poľahky pripravíte aj doma, vďaka nášmu osvedčenému receptu, ktorý chutí priam ako z kuchyne starej mamy. Navyše vám na tento recept stačia základné suroviny, ktoré sa nájdu v každej špajzy.

Lokše nemusíte podávať len ako prílohu k pečenej kačke s červenou kapustou. Čím naplniť lokše, keď už pripravené čakajú na stole? Stavte na klasiku, no keď vám nechýba odvaha, máme pre vás viacero tipov, ako potešiť chuťové bunky milovníkov sladkého aj slaného.

Domáce zemiakové lokše
Domáce zemiakové lokše – recept

Čím naplniť lokše?

Lokše na slano

Náplň so šunkou, syrom a pomazánkovým maslom: Ak preferujete slané jedlá, môžete lokše naplniť šunkou, syrom a neochuteným pomazánkovým maslom. Nakrájajte šunku na drobné kúsky a nastrúhajte obľúbený syr do mliečnej nátierky. Túto náplň môžete doplniť aj bylinkami ako je petržlen alebo pažítka.

Zeleninová náplň s avokádom a paradajkami: Pre vegetariánov a milovníkov zdravého stravovania je tu náplň s avokádom a paradajkami. Avokádo rozmixujte na krémovú konzistenciu a pridajte nakrájané paradajky, cibuľu a trochu cesnaku. Táto náplň je plná vitamínov a v lokšiach chutí fantasticky. Odhaľte s nami viac vegetariánskych receptov TU.

Bryndzová náplň s opraženou cibuľkou: Jednou z najobľúbenejších tradičných kombinácií ako naplniť lokše je staviť na slovenskú klasiku v podobe bryndze. Na prípravu tejto náplne, jednoducho bryndzu jemne rozmiešajte s trochou kyslej smotany, aby sa stala krémovejšou. Potom opražte cibuľku na panvici, až kým nezíska zlatohnedú farbu a výraznú chuť. Natrite tuto bryndzovú zmes na lokše a posypte ju opraženou cibuľkou.

čím naplniť lokše
Foto: Pixabay

Lokše s restovanou pečeňou: Pre milovníkov mäsa a bohatých chutí môžu byť lokše s restovanou kuracou či kačacou pečeňou tou pravou kombináciou. Najprv si nakrájajte kuraciu alebo kačaciu pečeň na tenké plátky a jemne ju restujte na panvici s trochou masla, cesnaku a soli, až kým nezíska tmavohnedú farbu. Potom tieto restované plátky pečene umiestnite na lokšu a môžete ich ešte posypať nasekanými bylinkami ako petržlen či tymian. Túto verziu plnených lokší môžete podávať ako hlavný chod, nakoľko ide o veľmi sýty pokrm.

Mohlo by vás zaujímať: Ako dlho PIECŤ KAČKU? Takto bude chrumkavá a šťavnatá

Lokše na sladko

Ovocná náplň s jahodami a kyslou smotanou: Pre sladký odľahčený zážitok môžete použiť ovocnú náplň. Jahody sú výbornou voľbou – nakrájajte ich na plátky a zmiešajte s kyslou smotanou a trochou cukru. Táto náplň je osviežujúca a ideálna ako dezert.

Nutellová náplň s banánom: Ak túžite dodať vašim lokšiam neodolateľnú sladkú chuť, nutellová čokoládová náplň poteší vaše gurmánske chute. Jednoducho roztrite vrstvu čokoládovej nátierky na lokše a pridajte tenké plátky banánu. Táto kombinácia je sladká, krémová, úžasne lahodná a deti sa po nej budú oblizovať.

čím naplniť lokše
Foto: Pixabay

Maková náplň s cukrom a opraženým maslom: Ak hľadáte sladkú tradičnú náplň pre vaše lokše, maková náplň s cukrom a opraženým maslom je výbornou voľbou. Na prípravu tejto náplne budete potrebovať jemne namletý mak, práškový cukor a opražené maslo. Mak zmiešajte s cukrom, aby ste dosiahli sladkú makovú zmes. Potom v malom hrnčeku roztopte maslo a nechajte ho získat zlatohnedú farbu. Toto opražené maslo pridajte k maku s cukrom a dôkladne premiešajte. Náplň naneste na lokšu a zrolujete ju.

Prečítajte si tiež: Chrumkavé kačacie prsia: Takto ich pri pečení nevysušíte

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ