Víkendové krémové rizoto: Ako ho pripraviť bez pridania smotany

Rizoto je jedným z tých jednoduchých jedál, ktoré môžete prispôsobiť rôznym chutiam a príležitostiam. Klasické slovenské rizoto je známe svojou sýtosťou a sypkejšou konzistenciou. Najčastejšie sa do neho pridáva práve nakrájané bravčové mäso a mrazená zelenina. Naopak talianske rizoto je krémové a po vašom tanieri by sa malo priam liať. Krémovosť a tekutejšiu textúru mu však rozhodne nepridáva smotana. Poďme sa spoločne pozrieť, ako si pripraviť krémové rizoto, ktoré môže chutne spestriť napríklad váš víkendový jedálniček.

Krémové rizoto: Čím je tento recept špeciálny?

Kľúčovým je druh ryže

Klasické slovenské rizoto je zvyčajne pripravené s použitím guľatozrnnej alebo dlhozrnnej ryže. Výnimkou nie je ani použitie slovenskej cestovinovej ryže. Na prípravu toho talianskeho sa však používajú najmä druhy ako je Arborio alebo Carnaroli. Táto ryža má v sebe veľa škrobu a schopnosť absorbovať mnoho tekutiny. Sama o sebe tak vytvára žiadúcu krémovú textúru.

krémové rizoto
Foto: Pixabay

Ak pripravujete klasické talianske krémové rizoto, nebudete pri jeho varení potrebovať maslo ani smotanu. Namiesto toho sa môžete spoľahnúť na prirodzenú textúru špeciálnych druhov ryže, ktoré je potrebné len bohato podliať vývarom alebo vodou. Tento postup zanechá vaše rizoto krémové, no ľahké a plné chuti. Ukážme si prípravu krémového rizota, ktoré je ideálnym tipom na váš víkendový obed či večeru, krok za krokom.

Ako pripraviť krémové rizoto krok za krokom

  1. Na prípravu autentického krémového rizota budete potrebovať ryžu s vysokým obsahom škrobu. Takou je už spomínaný druh Arborio alebo Carnaroli.
  2. Pre začiatok si na panvici opražte cibuľu a cesnak na olivovom oleji. Pridajte aj nakrájanú zeleninu podľa vašej chuti, ako sú huby, špargľa alebo hrášok a orestujte ich do polomäkkej konzistencie.
  3. Pridajte k zmesi neprepláchnutú ryžu a orestujte ju, kým nebude mierne sklovitá.
  4. Postupne prilievajte zeleninový vývar alebo vodu a miešajte, kým sa ryža neuvarí a nezíska požadovanú krémovú konzistenciu. Rizoto osoľte a okoreňte čiernym mletým korením, prihoďte aj čerstvé bylinky (napr. vetvičku tymianu).
  5. Do vášho rizota pridajte taktiež pár kvapiek citrónovej šťavy a na hobliny nastrúhaný parmezán. Všetko spoločne dobre premiešajte.

Pozrite si taktiež: FOTORECEPT na kuracie rizoto s hráškom a hubami

Kuracie rizoto s hráškom a hubami
Foto: Gurman

Gurman TIP: Príprava krémového rizota si vyžaduje trpezlivosť. Rozhodne od neho neodbiehajte a pravidelne ho podlievajte, až pokiaľ ryža nebude mäkká. V autentickom recepte na krémové talianske rizoto sa vám dokonca môže zdať, že zrnká ryže zostanú mierne chrumkavá uprostred. Doma si však uvarenosť ryže môžete prispôsobiť svojim preferenciám. Na podlievanie taktiež môžete použiť biele víno.

Mohlo by vás zaujímať: Párovanie vína k jedlu: Stavte na TIETO kombinácie

Prečo do krémového rizota nepridávať smotanu?

Pri príprave krémového rizota sa do neho neodporúča pridávať smotanu, pretože ryža sama o sebe počas varenia vytvára dostatočne krémovú konzistenciu. Pridanie smotany by mohlo zbytočne preťažiť jedlo a zmeniť jeho ľahkú chuť. Ako náhrada mliečnej krémovosti vám bohato poslúži aj parmezán, ktorým nemusíte v rizote šetriť, pridajte ho však až na koniec. Smotanu Taliani nepridávajú ani do populárnych cestovín či špagiet Carbonara.

krémové rizoto
Foto: Pixabay

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ