Ako schudnúť aj ušetriť? Vymeňte v receptoch mäso za strukoviny

Dali ste si do nového roku predsavzatie schudnúť? Možno budete prekvapení, no existuje jednoduchý návod ako schudnúť a navyše aj ušetriť, bez toho, aby ste si odopierali vaše obľúbené jedlá. Jedným z efektívnych spôsobov, ako odľahčiť jedálniček a zároveň domáci rozpočet, je výmena mäsa za strukoviny. Zistite spoločne s nami, ako zaradiť viac zdravých strukovín do svojho jedálnička.

Ako schudnúť? Strukoviny pomôžu znížiť váš energetický príjem

Základom chudnutia je znížiť denný energetický príjem. Pohyb je taktiež pre chudnutie veľmi dôležitý, no správne nastavená strava je polovicou úspechu. Strukoviny, ako sú červená fazuľa, čierna či strakatá fazuľa, cícer a šošovica, sú bohaté na vlákninu a bielkoviny. To znamená, že vám pomôžu cítiť sa sýtejšie po dlhší čas. Týmto spôsobom môžu práve strukoviny pomôcť obmedziť váš kalorický príjem, pretože budete menej náchylní k prejedaniu sa. Strukoviny majú navyše nízky obsah tuku a vysoký obsah živín, vrátane železa a antioxidantov. Tieto ich vlastnosti môžu podporiť vaše zdravé chudnutie a prispievať k celkovej vitálnosti.

Strukoviny znížia váš rozpočet na stravu

Mäso je často jednou z najdrahších položiek na nákupnom zozname. Nahradením mäsových výrobkov strukovinami môžete preto výrazne znížiť náklady na potraviny, a tým aj ušetriť. Strukoviny sú cenovo dostupné a sú skvelým základom pre chutné a výživné jedlá. Nemusíte pritom z vášho jedálnička odstrániť komplet všetky živočíšne zložky, zvoliť zlatú strednú cestu je ideálnym a udržateľným riešením pri chudnutí.

Vegánska šošovicová polievka
Foto: Gurman

Mohlo by vás zaujímať: Domáce nátierky z tofu: Po falošnej „škvarkovej“ sa na stole zapráši

Dá sa mäso strukovinami nahradiť v každom recepte?

Strukoviny ponúkajú širokú škálu chutí a textúr, čo vám umožňuje vaše recepty pripravovať pestro a kreatívne. Do hustých strukovinových polievok napríklad vôbec nemusíte pridávať na zvýraznenie ich chuti údeniny, stačí ak sa pri ich ochucovaní pohráte s bylinkami. Ak zvažujete vegetariánsky alebo vegánsky životný štýl, strukoviny môžu byť výborným základom ako náhrada mäsa. Ak ste zarytým mäsožravcom a bojíte sa, že po strukovinových jedlách nebudete dostatočne sýty, opak je pravdou. Strukoviny samozrejme mäso nevedia zastúpiť v úplne každom recepte, prinášame vám však inšpiráciu na niektoré tradičné jedlá, v ktorých ich môžete ako náhradu za mäso bez obáv použiť.

Prečítajte si tiež: Vegetariánske recepty: Chutné jedlá aj pre milovníkov mäsa

Tradičné recepty, v ktorých môžete nahradiť mäso za strukoviny

Strukovinová polievka je skvelým príkladom, ako hŕstkovou zmesou nahradiť údeniny či bravčové mäso. Pridajte k nej krajec celozrnného chleba a v jednom hrnci tak pripravíte obed či večeru pre celú rodinu. Vegánska šošovicová polievka je ďalším výborným receptom, ako schudnúť a zároveň si dopriať sýte jedlo. Zeleninové lečo môžete pripraviť taktiež aj s orestovaným nakoreneným cícerom, namiesto klobásy. Lusková polievka na kyslo je ďalším tipom ako si pochutnať na tradičnom jedle, v ktorom vám mäsová chuť zaiste chýbať nebude. Ďalším nápadom na skvelé strukovinové jedlo sú určite aj fazuľovo-cviklové fašírky.

fašírky bez mäsa
Foto: Pixabay

Prečítajte si tiež: 6 rýchlych receptov na fašírky bez mäsa: Ktoré vyskúšate?

Keď neviete, ako schudnúť, určite začnite využívať výhody strukovín v kuchyni a uvidíte, že to nielen prinesie benefity pre vaše zdravie, ale aj pre váš rozpočet. Navyše odhalíte nové chute, ktoré môžu byť každodenným spestrením vášho jedálnička.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ