Ako skladovať hrozno, aby jeho bobule zostali dlho pevné a čerstvé
Správne skladovanie hrozna je kľúčové pre udržanie jeho šťavnatosti a chuti. Prinášame vám overené tipy, ktoré vám prezradia ako skladovať hrozno tak, aby jeho sladko-kyslasté bobule zostali čo najdlhšie pevné a čerstvé.
Bez ohľadu na odrodu, hrozno je výbornou pochúťkou, obzvlášť keď ho servírujete na tácke s rôznymi slanými pochutinami pre návštevu. Avšak hrozno je taktiež pomerne drahým ovocím a môže sa rýchlo pokaziť, ak nie je skladované správne.
Pri vyberaní hrozna v obchode vždy dbajte na to, či je strapec pevný a jeho bobule sú plné a tesne pripojené k stonke. Ak si vyberiete zväzok hrozna, pod ktorým sa váľajú odpadnuté bobule, je to dobrý indikátor toho, že by sa mohlo po prinesení domov rýchlejšie pokaziť.
Hoci to môže znieť ako všeobecná znalosť, mali by ste sa vyhýbať výberu hrozna, ktoré je plesnivé, vodnaté a zvädnuté pri stonke. Ak však vidíte biely povlak na zväzku hrozna, to je v poriadku. Je to prirodzene sa vyskytujúca vrstva, ktorá chráni hrozno pred stratou vlhkosti.
Ako skladovať hrozno: Najlepšie tipy a triky
Skladovanie celého hrozna
Láka vás predstava skladovania hrozna vo veľkej sklenenej mise umiestnenej na kuchynskej linke? Keď však hrozno budete skladovať týmto spôsobom, estetický aj chuťový zážitok vám dlho nevydrží. Skladovaním pri izbovej teplote hrozno najrýchlejšie stratí svoju vlhkosť a šťavnatosť.
Namiesto toho by ste mali celé umyté hrozno osušiť utierkou a potom ho uložiť v priedušnom obale do zásuvky na zeleninu v chladničke. Takéto uskladnenie mu umožní vydržať čerstvým až na tri týždne. Mali by ste sa taktiež vyhnúť umiestňovaniu hrozna do vzduchotesného obalu alebo plastového vrecka, pretože to bráni cirkulácii vzduchu a napomáha rozvoju plesní a hniloby.
Mohlo by vás zaujímať: Druhy tekvíc: Ktorú použiť do vášho receptu a ako ich skladovať
Ako skladovať nakrájané hrozno
Ak vám zostal zvyšok nakrájaného hrozna, nie je potrebné ho hneď vyhodiť! Nakrájané hrozno môžete skladovať vo vzduchotesnom obale v chladničke až 48 hodín. Ak si všimnete, že okraje začínajú vysychať a hnednúť, je to v poriadku – stále sú bezpečné na konzumáciu, no urobte tak čo najskôr.
Gurman TIP: Ak neplánujete hrozno spotrebovať ihneď, môžete ho dať zamraziť. Rozoberte strapec na bobuľky a uložte ich do mrazničky vo vrecku na mrazenie potravín. Ak nechcete, aby sa bobule pri mrazení o seba prilepili, uložte ich na pekáč, počkajte pokiaľ zamrznú a až potom ich uložte spoločne do vrecka. Mrazené hrozno je skvelou pochúťkou alebo maškrtou, aj ak si strážite svoj kalorický príjem.
Prečítajte si tiež: Nedopili ste fľašu vína? Ako dlho vydrží víno v chladničke
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ