Čatní z cibule, rebarbory, cukety či ovocia: Pripravte si ho s nami!
Čatní je skvelý spôsob, ako dodať vašim jedlám trošku exotiky a extra chuť. Táto sladko-kyslá pochúťka pôvodom z Indie je ideálna ako príloha k mäsu, syrom alebo jednoducho ako nátierka na chlieb. Navyše si ho môžete pripraviť zo surovín, ktoré máte práve doma. Poďme sa teda pozrieť, ako si môžete uvariť čatní z cibule, rebarbory a cukety, a pridáme aj pár tipov na ovocné varianty.
Čatní z cibule, rebarbory, cukety či sezónneho ovocia: Ako si ho pripraviť?
Čatní môžeme prirovnať k niečomu medzi džemom, omáčkou a relishom. Má hustú konzistenciu podobnú džemu, avšak chuťovo je omnoho komplexnejšie a pikantnejšie. Na rozdiel od bežného džemu, ktorý je primárne sladký, čatní obsahuje aj kyslé a korenisté prvky, ktoré mu dodávajú jedinečný charakter. Čatní je mimoriadne všestranné a môžete ho použiť ako prílohu k rôznym jedlám.
Čatní je skvelé ako príloha k pečenému alebo grilovanému mäsu. Jeho sladko-kyslá chuť krásne dopĺňa chuť mastnejších a výraznejších druhov mäsa ako je bravčové, hovädzie alebo jahňacie. Skúste čatní taktiež s rôznymi druhmi syra, od tvrdých a zrelých až po mäkké a krémové. Čatní sa taktiež výborne hodí sa k zeleninovým pokrmom, ako sú pečená zelenina, grilované baklažány či rôzne druhy kari.
Rebarborové čatní
Rebarbora dodá čatní sviežu kyslosť, ktorá sa skvele hodí k mastnejším mäsitým jedlám. Na jeho prípravu budete potrebovať:
- 500 g rebarbory
- 200 g cukru
- 100 ml červeného vínneho octu
- 1 cibuľa
- 1 lyžicu zázvoru (nastrúhaného)
- 1 červenú chilli papričku (jemne nasekanú)
- štipku soli
Postup: Rebarboru a cibuľu nakrájajte na malé kúsky. Všetky ingrediencie vložte do hrnca a pomaly ich spoločne varte, kým sa rebarbora nerozpadne a čatní nezhustne. Miešajte pravidelne, aby sa vám čatní nepripálilo o dno hrnca. Po asi 30-40 minútach by malo byť hotové.
Čatní z cibule
Cibuľové čatní je klasika, ktorá sa hodí takmer ku všetkému, najmä ku grilovanému mäsu alebo marinovaným rebierkam. Na jeho prípravu budete potrebovať:
- 500 g červenej cibule
- 200 g cukru
- 150 ml jablčného octu
- 1 lyžicu olivového oleja
- štipku soli a čierneho mletého korenia
- štipku mletej škorice
Postup: Cibuľu nakrájajte na tenké plátky a opečte ju na oleji, kým nebude mäkká a sklovitá. Následne pridajte cukor a nechajte ho dobre karamelizovať. Potom pridajte ocot, soľ, korenie a škoricu. Všetko varte na miernom ohni, kým čatní poriadne nezhustne do konzistencie džemu. Varenie môže trvať okolo 40-50 minút.
Gurman TIP: Príprava výborného čatní si vyžaduje čas. Rozvarený pektín z ovocia či zeleniny zahustí túto pochúťku do požadovanej konzistencie podobnej džemu, preto sa pri jeho príprave nikam neponáhľajte
Mohlo by vás zaujímať: Sušené paradajky v oleji: Pripravte si doma sezónnu delikatesu
Cuketové čatní
Cuketové čatní vynikajúco doplní vaše letné grilovačky. Je to taktiež ideálny recept, ak už neviete čo si pripraviť z bohatej úrody tejto sezónnej zeleninky. Ingrediencie, ktoré budete na prípravu cuketovécho čatní potrebovať:
- 500 g cukety
- 200 g hnedého cukru
- 150 ml bieleho vínneho octu
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžicu kari prášku
- štipku soli a korenia
Postup: Najprv cuketu nakrájajte na malé kúsky, cibuľu a cesnak jemne nasekajte. Na oleji osmažte cibuľu a cesnak, pridajte cuketu, cukor a ocot. Následne do receptu pridajte kari prášok, soľ a korenie. Pomaly cuketové čatní povarte na miernom ohni, kým nezhustne. Tepelná úprava vám zaberie približne 40-50 minút, rovnako ako pri predchádzajúcich variantoch čatní.
Prečítajte si tiež: FOTORECEPT na krehké cuketové placky
Čatní zo sliviek
Slivkové čatní je sladkou alternatívou k tradičným zeleninovým verziám. Skúste napríklad toto:
- 500 g sliviek
- 200 g cukru
- 100 ml červeného vínneho octu
- 1 cibuľa
- 1 lyžicu nastrúhaného zázvoru
- štipku chilli prášku
- štipku soli
- 2 lyžice rastlinného oleja
Postup: Najprv slivky odkôstkujte a nakrájajte na malé kúsky, cibuľu jemne nasekajte. Cibuľu so slivkami orestujte na oleji, následne zalejte vínnym octom, okoreňte a pomaly varte, kým sa slivky nerozpadnú a čatní nezhustne. Varenie vám potrvá niečo cez polhodinku.
Gurman TIP: Nebojte sa experimentovať s koreninami. Pridajte do hrnca pri príprave aj korenie garam masala, škoricu, klinčeky či kardamóm. Ich chuť môže vaše čatní príjemne obohatiť. Čatní môžete pripraviť aj z broskýň, marhúľ či manga, možností na suroviny pri jeho príprave máte neúrekom.
Čatní je skvelý spôsob, ako využiť sezónne suroviny a obohatiť svoje jedlá o nové chute. Skúste si pripraviť vlastné doma a uvidíte, že táto kyslasto-nasladkastá omáčka sa stane stálicou aj vo vašej kuchyni!
Mohlo by vás zaujímať: Nakladaná červená cibuľa: Prekvapí vás svojou chuťou
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ