Čo uvariť z brokolice? TOP chutné recepty, ktoré na stole potešia

Brokolica je nielen výživná, ale aj veľmi všestranná zelenina, ktorú môžete pripraviť na množstvo chutných spôsobov. Ak hľadáte inšpiráciu, čo uvariť z brokolice, máme pre vás výber TOP receptov. Či už hľadáte rýchly a jednoduchý pokrm alebo niečo chutné a sofistikovanejšie, tu sú niektoré z najlepších receptov s brokolicou, ktoré na vašom stole určite potešia všetkých gurmánov.

Čo uvariť z brokolice? TOP recepty, ktoré potešia celú rodinu

Zapekaná brokolica so syrom

Keď sa povie brokolica, medzi prvými receptami, ktoré vám napadnú, bude zaiste toto klasické, no nesmierne chutné jedlo. Variácii na jeho prípravu je mnoho, môžete pridať aj zemiaky či cestoviny. Tento jednoduchý, no chutný pokrm začína krátkym povarením brokolice, aby bola jemne chrumkavá. Následne sa brokolica premieša s krémovou syrovou omáčkou, pripravenou z masla, cesnaku, smotany a strúhaného syra. Zmes sa vloží do zapekacej misy, posype ďalšou vrstvou syra a prípadne strúhankou, a pečie sa do zlatista.

Vo výsledku získate lahodné a sýte jedlo, ktoré poteší nielen milovníkov zeleniny, ale aj všetkých, ktorí si radi pochutia na syrovej dobrote. Tento recept vás poteší ako hlavné jedlo alebo ako príloha k mäsitým pokrmom. Objavte celý recept na zapekanú brokolicu so zemiakmi TU.

čo uvariť z brokolice
Foto: Pixabay

Brokolicová polievka

Máte chuť na niečo príjemne sýte a zdravé? Čo môže byť lepšie než jednoduchá brokolicová polievka. Je chutná a výborná pred hlavným jedlom či ako ľahká večera. Pokiaľ sa z nej chcete do sýta najesť, pridajte do nej opečené krutóny zo staršieho chleba a syrovú posýpku. Zo syrov sa skvele k brokolici hodí parmezán alebo niva.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT na jednoduchú brokolicovú polievku

Jednoduchá brokolicová polievka
Foto: Gurman

Brokolicové rizoto

Brokolicové rizoto je lahodný a krémový pokrm, ktorý elegantne kombinuje jemnú chuť brokolice s bohatým, krémovým rizotom. Príprava začína opražením nakrájanej cibule a cesnaku na olivovom oleji, čo dodáva základu hlbokú arómu. Potom sa pridá ryža Arborio, ktorá sa nechá krátko opražiť, aby získala jemne orechovú chuť. Postupne rizoto následne podlievajte bielym vínom a/alebo zeleninovým vývarom, aby ryža mohla pomaly uvoľňovať škrob a vytvoriť krémovú konzistenciu.

Uvarenú brokolicu následne vmiešate do rizota, čím sa pokrm obohatí o ďalší rozmer chuti a textúry. Na záver pridajte maslo a nastrúhaný parmezán. Vaše rizoto tieto ingrediencie zjemnia a dodajú mu sýtu, bohatú chuť. Brokolicové rizoto môžete podávať ako hlavné jedlo alebo ako zaujímavú prílohu k mäsu, napríklad k bravčovej panenke.

Prečítajte si tiež: Víkendové krémové rizoto: Ako ho pripraviť bez pridania smotany

ako dlho variť brokolicu
Foto: Pixabay

Brokolicové placky

Brokolicové placky sú vynikajúcou a zdravou alternatívou klasických zemiakových placiek, ktoré si zamiluje celá rodina. Príprava začína krátkym povarením brokolice, ktorá sa následne roztlačí vidličkou na malé kúsky, aby si zachovala svoju štruktúru. K brokolici pridáte vajcia, strúhaný syr a strúhanku (voliteľne aj ovsené vločky). Dochuťte soľou a čiernym korením a vyformujte zo zmesi placky, ktoré následne do zlatista opečiete na panvici.

Brokolicové placky sú ideálne ako zdravý snack, príloha k hlavnému jedlu alebo dokonca ako ľahká večera. Tieto placky sú nielen chutné, ale aj plné vitamínov a minerálov, čo z nich robí skvelý doplnok každého jedálnička. Objavte taktiež náš fotorecept na šošovicové placky.

čo uvariť z brokolice
Foto: Pixabay

Cestovinový šalát s brokolicou

Cestovinový šalát s brokolicou je osviežujúci a výživný pokrm, ktorý kombinuje lahodné chute a textúry do jedného pokrmu. Základom sú al dente uvarené cestoviny, ktoré sa zmiešajú s chrumkavými ružičkami brokolice, krátko povarenými, aby si zachovali svoju farbu a pevnosť. K tejto zmesi pridáte červenú cibuľu nakrájanú na tenké plátky, listový šalát, opražené oriešky pre chrumkavosť a sušené paradajky pre sladší kontrast. Šalát sa zľahka premieša s krémovým jogurtovo-cesnakovým dresingom alebo syrom, ktorý mu dodáva krémovosť. Tento cestovinový šalát vás zasýti ako hlavné jedlo na ľahký obed alebo ako príloha k pečenému mäsku na večeru, pričom poteší svojou farebnosťou a bohatou chuťou.

Prečítajte si tiež: Cestovinový šalát: Najlepšie recepty na váš obed či večeru

čo uvariť z brokolice
Foto: Pixabay

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ