Jednoduché marinády na zeleninu či syry: Naše TOP 3 recepty

Grilovanie ponúka nespočetné možnosti aj mimo sveta mäsa. Zelenina, syry, tofu a tempeh sú vynikajúce alternatívy, ktoré môžu byť na ražni či rošte rovnako chutné a zaujímavé. Ako dosiahnuť, aby chutili skvelo? Vyskúšajte naše TOP 3 jednoduché marinády na zeleninu či syry a objavte nové chute a kombinácie, ktoré si určite obľúbite.

Jednoduché marinády na zeleninu či syry

Grilovanie je skvelým spôsobom, ako si vychutnať letné dni s rodinou a priateľmi pri chutných a zdravých jedlách. Každý gurmán vie, že marinády dodajú grilovaným jedlám chuť a arómu, a to naplatí len pri mäse. Ak ste sa rozhodli ugrilovať si zeleninu či syry ako hlavný chod alebo ako prílohu k opečenému mäsu, budú sa vám zaiste hodiť postupy na prípravu rýchlych a chutných marinád. Objavte naše osvedčené recepty na marinády pre zeleninu a syry.

1. Citrónovo-cesnaková marináda

Ingrediencie:

  • 1/4 šálky olivového oleja
  • šťava z 1 citróna
  • 2 pretlačené strúčiky cesnaku
  • 1 čajová lyžička sušeného oregana
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup: Zmiešajte všetky ingrediencie v miske. Následne touto marinádou potrite zeleninu alebo syr a nechajte marinovať aspoň 30 minút pred samotným grilovaním. Citrónová šťava dodá pokrmu sviežosť, cesnak a oregano zvýraznia jeho chuť.

Mohlo by vás zaujímať: Čo grilovať namiesto mäsa? TIPY, ktoré potešia aj vegetariánov

čo grilovať namiesto mäsa
Foto: Pixabay

2. Balzamiková marináda

Ingrediencie:

  • 1/4 šálky balzamikového octu
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 polievková lyžica medu alebo javorového sirupu
  • 1 čajová lyžička sušeného tymianu
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup: Najprv si zmiešajte balzamikový ocot, olivový olej, med (alebo javorový sirup), tymian, soľ a korenie v miske. Marinádou potrite vami zvolenú zeleninu alebo syr a nechajte marinovať aspoň 30 minút, najlepšie v chladničke. Balzamikový ocot pridá zelenine jemnú kyslosť a sladkosť, ak holdujete jeho chuti v šalátoch, určite vás nesklame ani v marináde.

Prečítajte si tiež: Recepty na grilovanie zeleniny: Ľahké prílohy aj hlavné jedlá

čo grilovať namiesto mäsa
Foto: Pixabay

3. Sójovo-zázvorová marináda

Ingrediencie:

  • 1/4 šálky sójovej omáčky
  • 2 polievkové lyžice sezamového oleja
  • 1 polievková lyžica čerstvo nastrúhaného zázvoru
  • 2 pretlačené strúčiky cesnaku
  • 1 čajová lyžička medu

Postup: V miske si zmiešajte sójovú omáčku, sezamový olej, nastrúhaný zázvor, cesnak a med. Touto marinádou potrite zeleninu alebo syr a nechajte pôsobiť aspoň 15 minút pred grilovaním. Sójová omáčka pridá vašej bezmäsitej grilovačke umami chuť a zázvor dodá ingredienciám jemnú pikantnosť.

Gurman TIP: Zelenina obsahuje veľké množstvo vody. Ak sa chystáte pochutnať si na grilovanej cukete či baklažáne, najprv ich jemne nasoľte, vyčkajte kým zo seba vypustia prebytočnú tekutinu, osušte ich papierovou utierkou a až následne zeleninu namarinujte. Ak ste zeleninu nasolili, zohľadnite to aj pri množstve soli v samotnej marináde, aby výsledný pokrm nebol presolený.

Prečítajte si tiež: 4 TOP marinády na mäso: S týmito zahviezdite na grilovačke

marinády na zeleninu
Foto: Pixabay

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ