Vianočný kapor je klasika: Ktorými rybami ho nahradiť, ak vám nechutí

Omrzel vás už vianočný stereotyp v podobe kapra alebo jednoducho nie je jeho chuť podľa vášho gusta, prípadne nechcete na Štedrý večer bojovať s množstvom kostí? Máme pre vás skvelú správu – existuje viacero rýb, ktoré môžu obohatiť váš vianočný jedálniček a nahradiť tradičného kapra. Ktoré ryby sú plnohodnotnou a chutnou alternatívou? Pozrime sa, aký hlavný chod na Vianoce podávať, ak vám vianočný kapor nevyhovuje.

Existuje viacero dôvodov, prečo niektorí ľudia nemajú radi kapra na vianočnom stole. Chuť a vôňa môžu byť mnohokrát rozhodujúcim faktorom, pretože kapor prirodzene pláva v bahnitých vodách, navyše má silnú arómu rybaciny. Práve preto ho mnohí kuchári zvyknú pred prípravou nakladať do mlieka. Kapor taktiež obsahuje veľké množstvo kostí, preto sa mnohí neodhodlajú servírovať ho deťom alebo starším ľuďom. Aj keď sa kapor dá pripraviť na mnoho chutných spôsobov a ideálne je ho vypražiť, ak táto ryba nie je naším favoritom, existuje mnoho iných skvelých alternatív.

vianočný kapor
Foto: Pixabay

Vianočný kapor: Akými rybami ho môžete na Vianoce nahradiť?

Losos: Viete ho ľahko vykostiť

Losos je vynikajúcou alternatívou ku kaprovi. Má jemnú štruktúru mäsa a bohatú chuť. Navyše, ak si kúpite čerstvé filety, ktoré doma ešte raz poriadne skontrolujete, nemusíte sa báť podávať ho ako vianočný pokrm ani najmenším. Lososa môžete na sviatočný stôl pripraviť na rôzne spôsoby. Najlepšie chutí pečený alebo grilovaný. Čerstvé lososové filety, osoľte a okoreňte a jednoducho upečte v rúre.

Mohlo by vás zaujímať: Ako odstrániť kosti z lososa: Zvládnete to jednoducho aj doma

Halibut: Ideálna ryba na sviatky

Halibut je morská ryba s mierne orieškovou chuťou. Na vašom sviatočnom stole sa bude vynímať upečený s citrónom, bylinkami a cesnakom v celku. Halibut je známy svojim jemným mäsom a výraznou chuťou, ktorá lahodí aj tým najnáročnejším. Delikátnosť tejto ryby ju z nej robí skvelú voľbu na špeciálne príležitosti, akými Vianoce zaiste sú.

vianočný kapor
Foto: Pixabay

Morský vlk: Svedčí mu úprava na pare

Táto ryba má intenzívnu chuť a je bohatá na omega-3 mastné kyseliny. Pripravte ju na pare s bylinkovým maslom a môžete si byť istý, že tento pokrm prispeje k tomu, aby ste počas Vianoc nepribrali. Morský vlk je ideálny pre tých, ktorí preferujú rybu s výraznejším charakterom, a preto odporúčame servírovať ho na sviatky len v prípade, že máte jeho chuť už odskúšanú.

Sumček nemá tak výraznú arómu ako vianočný kapor

Ak preferujete sladkovodné ryby, sumček je vynikajúcou voľbou. Môžete ho pripraviť na panvici s maslom a citrónovou šťavou. Sumček má jemné, biele mäso, ktoré dobre nasaje rôzne chuťové kombinácie napríklad z výraznejších omáčok.

vianočný kapor
Foto: Pixabay

Prečítajte si tiež: Ako dlho piecť rybu? Pomôže vám TOTO jednoduché pravidlo

Gurman TIP: Keďže Vianoce sú tradičným sviatkom, mnoho ľudí preferuje na štedrovečernom stole konzervatívnejšie chute. Navyše nimi vyhoviete širšiemu spektru hostí a rodinných príslušníkov. Neodporúčame preto pri ochucovaní rýb používať exotické koreniny a výrazné omáčky. Stavte na jednoduchosť v podobe masla, rasce, čierneho korenia a soli, prípadne siahnite po bylinkách ako rozmarín, tymian či kôpor.

Prečítajte si tiež: Ako ušetriť na potravinách počas sviatkov? Stavte na 4 overené rady

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ