Čo sa starým chlebom? 7 spôsobov, ako ho môžete ešte využiť

Určite sa mnohým z nás už stalo, že pokiaľ sme stihli peceň chleba celý zjesť, jednoducho obschol a stvrdol. Starší chlieb však rozhodne nemusíte vyhadzovať. Pozrime sa spoločne na sedem trikov, čo so starým chlebom, ako ho zakomponovať do receptov či využiť v kuchyni inak. Vdýchnite staršiemu chlebu nový život a zminimalizujte plytvanie potravinami s našimi chutnými nápadmi.

Čo so starým chlebom? 7 inšpirácií prečo ho nevyhadzovať

1. Chrumkavé krutóny

Najjednoduchší spôsob, ako využiť starý chlieb, je pripraviť si z neho chrumkavé krutóny. Stačí nakrájať plátky chleba na malé kocky, dochutiť ich olivovým olejom, soľou a bylinkami podľa vlastného výberu a opekať ich v rúre či na panvici, kým nebudú zlatohnedé. Takéto krutóny sú skvelým doplnkom do polievok či šalátov a určite sa bez nich nezaobíde ani známy Cézar šalát.

Cézar šalát s dresingom
Foto: Gurman

2. Chutné toasty

Zo starého chleba môžete pripraviť aj chutné toasty. Jednoducho ho nakrájajte na plátky, potrite maslom a posypte soľou a korením podľa vlastného výberu. Pridajte náplň, ideálne šunku a syr a potom si toasty upečte v toastovači. Podávať ich môžete s avokádom, nakrájanými paradajkami alebo inou vašou obľúbenou zeleninou.

3. Chlieb vo vajíčku

Starší chlieb, rovnako ako knedľa či veka, sú ideálnym základom pre prípravu chleba vo vajci. Vajíčko dodá suchšiemu chlebu vláčnosť a mnohí kuchári na prípravu tohto pokrmu používajú starší chlieb zámerne. Chlieb vo vajíčku si môžete pripraviť aj na sladko, s našim výborným receptom.

Prečítajte si tiež: FOTORECEPT na francúzsky toast

Sladký francúzsky toast
Foto: Gurman

4. Domáca strúhanka

Zvyšky stvrdnutého staršieho pečiva, vrátane chleba, sú perfektným základom pre prípravu domácej strúhanky. Domáca strúhanka a jej príprava vám pomôže využiť obschnuté pečivo „do poslednej omrvinky“ a je skvelou ingredienciou do mnohých pokrmov. Príprava domácej strúhanky je nielen ekonomická, ale aj ekologická, pretože znižuje množstvo odpadu a plytvanie potravinami. Ako ľahko pripraviť domácu strúhanku sa dozviete v tomto našom článku.

5. Plnka do mäsa

Zo staršieho chlebíka si môžete pripraviť aj výbornú plnku, napríklad do kuraťa. Aj keď je pravda, že na tento účel sa zvyknú používať skôr rožky, nebojte sa experimentovať. Navyše môžete na prípravu plnky použiť len striedku staršieho pečiva. Ak neviete, čo so starým chlebom, pokojne ho využite pri príprave Štefánskej sekanej pečienky. Chlieb, ktorý už nie je práve najčerstvejší môžete taktiež pridať do veľkonočnej plnky, ktorú si rozhodne nemusíte pripravovať len počas sviatkov.

štefánska sekaná pečienka
Foto: Pixabay

6. Panzanella: Nádych talianskej kuchyne

Ak máte radi taliansku kuchyňu, nezabudnite na klasický recept na panzanellu. Tento jednoduchý, ale chutný šalát využíva starší chlieb ako svoju hlavnú zložku. Stačí nakrájať chlieb na kocky, namočiť ho v zmesi olivového oleja a octu, a potom zmiešať s paradajkami, uhorkami, cibuľou a bylinkami. Panzanella je osviežujúcim a chutným jedlom, ideálnym na všetky letné dni a grilovačky.

7. Zahustenie polievky

Nakoniec, nezabudnite na jednoduchý, ale efektívny spôsob využitia starého chleba, pridajte ho počas varenia do polievok. Starý chlieb môžete pomrviť na kúsky a pridať ho do rôznych polievok, ako sú paradajková, cesnaková alebo zeleninová polievka. Chlieb sa nasaje do polievky a pridá jej želanú textúru, hutnosť a v neposlednom rade aj sýtosť. Objavte taktiež nášho sprievodcu na zahusťovanie jedál bez múky.

ako zmraziť jedlo
Foto: Pixabay

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ