Pečené zemiaky na 3 spôsoby: Jednoduché, no vždy chutia skvelo

Pečené zemiaky sú jednou z najobľúbenejších a najuniverzálnejších príloh, ktoré si môžete pripraviť k mäsovým či zeleninovým jedlám. Výborne však zasýtia aj ako hlavný chod, pochutia si aj vegetariáni či vegáni. V našom článku si predstavíme tri výborné jednoduché recepty, ako si pripraviť pečené zemiaky tak, aby chutili skvelo.

Pečené zemiaky na 3 obľúbené spôsoby

1. Klasické pečené zemiaky v rúre so šupkou

Tradičné pečené zemiaky v rúre sú skvelým doplnkom k mäsu, zelenine alebo ich môžete podávať ako samostatný pokrm. Klasické pečené zemiaky so šupkou sú základom, ktorý nikdy nesklame. Príprava tohto receptu je jednoduchá a vyžaduje len minimum bežných ingrediencií.

Ingrediencie:

  • 1 kg menších zemiakov (ideálne nové zemiaky)
  • 3 lyžice olivového oleja
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 2 strúčiky pretlačeného cesnaku (voliteľné)
  • čerstvé bylinky (napr. rozmarín, tymian) podľa vašej chuti

Postup:

  1. Zemiaky si dôkladne umyte a nechajte ich vcelku. Ak sú väčšie, môžete ich prekrojiť na polovicu. Šupku na zemiakoch ponechajte, práve tá dodá pečeným zemiakom príjemnú chrumkavú textúru a extra chuť.
  2. Zemiaky osušte papierovou utierkou, preložte ich do veľkej misy, pridajte olivový olej, soľ, korenie, bylinky a nadrobno nakrájaný alebo pretlačený cesnak. Všetko dobre premiešajte, aby sa zemiaky rovnomerne obalili v oleji a korení.
  3. Následne si predhrejte rúru na 200 °C. Zemiaky rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie v jednej vrstve, aby sa piekli rovnomerne. Pečte 30–40 minút alebo pokiaľ zemiaky nebudú mäkké a zlatisté na povrchu. Počas pečenia ich raz alebo dvakrát premiešajte.
  4. Pečené zemiaky podávajte horúce so smotanovým dipom alebo vašimi obľúbenými omáčkami.

Mohlo by vás zaujímať: Varné typy zemiakov: Viete, ktoré použiť do vášho receptu?

pečené zemiaky
Foto: Pixabay

2. Rustikálne zemiaky pečené na panvici

Rustikálne zemiaky na panvici sú skvelou alternatívou, ak chcete rýchlu a chutnú prílohu, ktorá sa dá pripraviť aj bez použitia rúry na pečenie.

Ingrediencie:

  • 1 kg zemiakov
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • soľ a čierne korenie
  • 1 lyžička sušeného rozmarínu
  • 1 cibuľa

Postup:

  1. Prv zemiaky umyte, osušte, ošúpte a nakrájajte na menšie kocky alebo štvrťky. Cibuľu taktiež olúpte a nakrájajte na tenké polkruhy. Zistite taktiež ako nakrájať cibuľu bez sĺz TU.
  2. Následne vo veľkej panvici zohrejte olej na stredne vysokú teplotu. Pridajte zemiaky a smažte ich asi 15 minút, kým nezačnú byť na povrchu zlatisté.
  3. Pridajte nakrájanú cibuľu, soľ, čierne korenie a sušený rozmarín. Pokračujte v smažení ďalších 10–15 minút alebo kým zemiaky a cibuľa nebudú mäkké a jemne pripečené.
  4. Rustikálne zemiaky podávajte priamo z panvice, napríklad s kyslou smotanou alebo jogurtovým dipom.

Prečítajte si tiež: Zemiakové rösti recept: Čím sú iné od našich zemiakových placiek?

pečené zemiaky
Foto: Pixabay

Pečené zemiaky s parmezánom a cesnakom

Pečené zemiaky s parmezánom a cesnakom sú lahodnou verziou, ktorá poteší každého milovníka syra a intenzívnych chutí. Určite sa na vašom stole dlho neohrejú, najmä ak ich budete podávať na obed či večeru.

Ingrediencie:

  • 1 kg malých nových zemiakov
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 3 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 100 g nastrúhaného parmezánu
  • soľ a čierne korenie
  • čerstvá petržlenová vňať

Postup:

  1. Najprv zemiaky si umyte a prekrojte na polovice alebo štvrťky, podľa ich veľkosti. Nenechávajte ich príliš veľké, aby sa rýchlejšie prepiekli.
  2. Potom zemiaky vložte do veľkej zapekacej misy, pridajte olivový olej, nadrobno nakrájaný alebo pretlačený cesnak, soľ, čierne korenie a polovicu nastrúhaného parmezánu. Všetko dôkladne premiešajte.
  3. Predhrejte rúru na 200 °C. Zemiaky vložte do rúry a pečte ich asi 25–30 minút alebo kým nebudú zlatisté a chrumkavé. Pred koncom pečenia posypte ešte ich povrch zvyšným parmezánom.
  4. Po vytiahnutí z rúry ich posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a podávajte horúce. Skvelo sa hodia k mäsu alebo ako samostatné jedlo s vašim obľúbeným dipom.

Gurman TIP: Ak by ste petržlenovú vňať pridali na zemiaky ešte pred pečením, mohla by sa spáliť a zhorknúť. Posypte ňou preto až hotový pokrm. Na druhej strane bylinky ako rozmarín či tymian vyžadujú tepelnú úpravu.

Pečené zemiaky sú jednoduchým, no chutným pokrmom, ktorý si môžete pripraviť na mnoho spôsobov. Či už si vyberiete klasické pečené zemiaky so šupkou, rustikálne zemiaky na panvici alebo pečené zemiaky s parmezánom a cesnakom, každý z týchto receptov prinesie dokonalú harmóniu chutí na váš rodinný stôl. Našim bonusovým tipom je FOTORECEPT na farmárske pečené zemiaky z jedného pekáča, ktorý taktiež musíte určite vyskúšať.

Francúzske pečené zemiaky
Foto: Gurman

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ