Čo z mletého morčacieho mäsa: Chutné recepty na rodinný stôl

Mleté morčacie mäso je vynikajúci a zdravý základ pre mnoho chutných receptov. Jeho jemná chuť a vysoký obsah bielkovín z neho robia obľúbenú voľbu pre tých, ktorí hľadajú zdravšie alternatívy k červenému mäsu. Neviete, čo z mletého morčacieho mäsa si uvariť? Inšpirujte sa našimi receptami, ktoré potešia na stole celú vašu rodinku.

Prečo je morčacie mäso dobré pre vaše zdravie?

Morčacie mäso je vynikajúcim zdrojom bielkovín, ktoré sú nevyhnutné pre rast a opravu tkanív, tvorbu enzýmov a pre udržiavanie svalovej hmoty. Bielkoviny tiež pomáhajú pri pocite sýtosti, čo môže byť užitočné, ak túžite nejaké to kilo zhodiť alebo si zachovať zdravú hmotnosť.

Morčacie mäso má taktiež podstatne nižší obsah tuku v porovnaní s červeným mäsom. Mleté morčacie mäso môže byť skvelou alternatívou pre tých, ktorí chcú znížiť príjem nasýtených tukov a kalórií a mletej hovädzine či bravčovému neholdujú.

Prírodné morčacie mäso má taktiež nízky obsah sodíka, čo je výhodné pre tých gurmánov, ktorí sa snažia kontrolovať si príjem soli kvôli vysokému krvnému tlaku, no zároveň si chcú pochutiť na skvelom jedle. Morčacina je ideálnou aj pre deti, nakoľko nemá až tak výraznú chuť.

čo z mletého morčacieho mäsa
Foto: Pixabay

Čo z mletého morčacieho mäsa? Vyskúšajte fašírky, chilli s fazuľou či obľúbený hamburger

Morčacie fašírky s bylinkami

Ingrediencie:

  • 500 g mletého morčacieho mäsa
  • 1 malá cibuľa, jemne nasekaná
  • 2 pretlačené strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • 1/2 šálky strúhanky, môžete použiť aj domácu strúhanku
  • 1/4 šálky jemne nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 čajová lyžička sušeného oregana
  • soľ a korenie podľa chuti
  • olivový olej na vyprážanie

Postup:

V veľkej miske si zmiešajte mleté morčacie mäso, cibuľu, cesnak, vajce, strúhanku, petržlen, oregano, soľ a korenie. Zmes dobre premiešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja. Zo zmesi vytvarujte malé fašírky. Na panvici rozohrejte olivový olej a fašírky opečte z oboch strán, kým nebudú zlatohnedé a prepečené. Podávajte s čerstvým šalátom alebo uhorkovým šalátom so sladkokyslým nálevom a zemiakovou kašou.

Mohlo by vás zaujímať: Zemiaková kaša inak: Ako ju urobiť a čo do nej dať pre extra chuť?

Foto: Gurman

Morčacie chilli s fazuľou

Ingrediencie:

  • 500 g mletého morčacieho mäsa
  • 1 veľká cibuľa, nasekaná
  • 2 nakrájané strúčiky cesnaku
  • 1 červená paprika, nakrájaná na kocky
  • 1 plechovka (400 g) konzervovaných fazúľ (červených alebo čiernych), scedených a prepláchnutých
  • 1 plechovka (400 g) krájaných paradajok
  • 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 šálka kuracieho vývaru alebo vody
  • 2 čajové lyžičky chilli prášku
  • 1 čajová lyžička mletej rímskej rasce
  • 1 čajová lyžička mletého koriandra
  • soľ a korenie podľa chuti
  • čerstvý koriander a kyslá smotana na podávanie

Postup:

Vo veľkom hrnci alebo panvici zahrejte trochu oleja a opečte na ňom cibuľu a cesnak, kým nebudú mäkké. Pridajte mleté morčacie mäso a orestujte ho, kým jemne nezhnedne. Pridajte červenú papriku a koreniny (chilli prášok, rasca, koriander) a krátko opražte. Potom pridajte paradajkový pretlak, krájané paradajky, kurací vývar a fazuľu. Zmes priveďte k varu, potom znížte teplotu a varte na miernom ohni asi 30 minút. Podávajte s čerstvým koriandrom a kyslou smotanou.

Mohlo by vás zaujímať: FOTOrecept na chilli con carne s mletým mäsom

čo z mletého morčacieho mäsa
Foto: Pixabay

Domáce morčacie hamburgery

Ingrediencie:

  • 500 g mletého morčacieho mäsa
  • 1 malá cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 vajce
  • 1/2 šálky strúhanky
  • 1/4 šálky jemne nasekanej petržlenovej vňate
  • soľ a korenie podľa chuti
  • listy rímskeho šalátu, plátky paradajky, cibuľové krúžky na ozdobenie
  • hranolky a/alebo hamburgerové žemle

Postup:

V miske zmiešajte mleté morčacie mäso, nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, vajce, strúhanku, petržlen, soľ a korenie. Zo zmesi vytvarujte burgery. Na panvici alebo grile rozohrejte olej a burgery opečte z oboch strán, kým nebudú prepečené. Medzitým si pripravte hranolky alebo pečivo. Na každý burger uložte list šalátu, plátok paradajky a cibuľové krúžky. Podávajte s hranolkami alebo v pečive.

Prečítajte si tiež: FOTORECEPT na domáci hamburger

Hamburger
Foto: Gurman

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ