Nálev na uhorkový šalát: Tento tradičný chutí ako od starkej

Uhorkový šalát je osviežujúcim a klasickým doplnkom k mnohým jedlám, najmä počas letných mesiacov. Nič s ním nepokazíte na grilovačke ani pri nedeľnom obede. Kľúčom k jeho dokonalosti je správny nálev ako od starkej, ktorý dodá uhorkám potrebnú chuť. V našom článku vám predstavíme základný recept na nálev na uhorkový šalát a ponúkneme aj niekoľko tipov, ako tento šalát ozvláštniť.

Tradičný recept na najlepší nálev na uhorkový šalát

Ingrediencie na cca 500g uhoriek:

  • 2 šálky vody
  • 1/2 šálky bieleho vínneho octu alebo jablčného octu
  • 1/4 šálky cukru
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1/2 čajovej lyžičky namletého čierneho korenia (voliteľné)
  • 1/4 čajovej lyžičky sušeného kôpru (voliteľné)

Postup:

  1. Najprv si v stredne veľkom hrnci zmiešajte vodu, ocot, cukor a soľ.
  2. Zmes priveďte k varu, potom znížte teplotu a prevarte, kým sa cukor a soľ úplne nerozpustia.
  3. Následne uhorky umyte a nakrájajte alebo nastrúhajte na tenké plátky. Nakrájané uhorky vložte do veľkej misy alebo zaváracieho pohára.
  4. Vychladnutý nálev nalejte na nakrájané uhorky tak, aby boli všetky plátky ponorené. Pridajte čierne korenie a kôpor, premiešajte. Misu alebo pohár prikryte a vložte do chladničky aspoň na 1-2 hodiny, aby sa všetky chute dobre prepojili.

nálev na uhorkový šalát
Foto: Pixabay

Mohlo by vás zaujímať: Najlepšia zálievka na šalát 5X inak: Tieto nám chutia najviac

Gurmánske tipy na ozvláštnenie základného uhorkového šalátu

Ako ozvláštniť tradičný uhorkový šalát? Pomôže vám napríklad už spomenutý kôpor, petržlenová vňať alebo mäta. Tieto bylinky dodajú šalátu novú, neopozeranú chuť. Jemne nasekajte bylinky a pridajte ich do šalátu tesne pred podávaním. Navyše bylinky pôsobia aj pri servírovaní vizuálne atraktívne.

Do uhorkového šalátu so sladkokyslým nálevom môžete pridať aj na tenko nakrájanú červenú cibuľu alebo šalotku, čo dodá šalátu jemný a sladký podtón. Pre jemnejšiu chuť môžete cibuľu najprv namočiť do octu, aby stratila svoju výrazne ostrú chuť.

Mohlo by vás zaujímať: Rozdiel medzi cibuľou a šalotkou: Neurobte pri ich použití túto chybu

Jemne nasekaný alebo pretlačený cesnak môže vášmu uhorkovému šalátu dodať pikantný a aromatický nádych. Pridajte cesnak priamo do nálevu počas varenia, aby sa jeho chuť lepšie rozvinula. Ak máte radi pikantné jedlá, pridajte do šalátu aj jemne nakrájané chilli papričky. Chutnou a osvedčenou kombináciou je aj pridanie plátkov reďkvičky.

Pred podávaním môžete na uhorkový šalát pridať lyžicu kyslej smotany alebo gréckeho jogurtu, čím váš šalát získa extra krémovú konzistenciu.

Prečítajte si tiež: Grécky jogurt či jogurt gréckeho typu? Nedajte sa oklamať

nálev na uhorkový šalát
Foto: Pixabay

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ