Originál bavorská knedľa: Po tejto prílohe si každý oblíže prsty

Hľadáte originálnu prílohu k vašim mäsovým pokrmom? Tak to ste na správnom mieste. Keď si pripravíte domácu bavorskú knedľu, každý sa po nej oblíže až za ušami. Jej príprava vôbec nie je náročná a využijete do nej pokojne aj zvyšky staršieho pečiva. Bavorská knedľa by si určite mala nájsť miesto vo vašom domácom receptári, keď hľadáte delikátnu náhradu za prílohovú ryžu či zemiaky. Poďme sa spoločne pozrieť na kompletný recept, plus inšpirácie, s čím ju ideálne servírovať.

Bavorská knedľa: Ako si ju pripraviť krok za krokom?

Žemľové knedle pripravíte pomerne ľahko, to platí aj pre tú bavorskú. Je to ideálna príloha ku všetkým mäsovým jedlám s omáčkou, no tradične sa zvykne podávať aj k pečenému bravčovému s dusenou kapustou. Je na vás, či si ju uvaríte zrolovanú v potravinovej fólii alebo alobale. Túto delikátnu prílohu si pokojne môžete pripraviť aj vo forme samostatných väčších knedličiek. Ak sa vám zvýšilo staršie pečivo, pokojne ho zužitkujte práve v tomto recepte.

bavorská knedľa
Foto: Pixabay

Bavorská knedľa recept

Ingrediencie:

  • 5 ks starších rožkov alebo žemlí 
  • 200 ml teplého mlieka
  • 2 vajcia
  • 1 nakrájaná cibuľa
  • 4 lyžice oleja alebo masla 
  • petržlenová vňať
  • soľ, čierne korenie
  • muškátový oriešok
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • polohrubá múka (voliteľné)

bavorská knedľa
Foto: Pixabay

Postup:

  1. Najprv si nakrájajte cibuľu na drobno, ako nakrájať cibuľu ako profík sa dozvete TU. Následne si nakrájanú cibuľu speňte na panvici na masle alebo oleji. Do zmesi na konci prihoďte aj nakrájanú petržlenovú vňatku. Odstavte orestovanú cibuľu bokom, aby vychladla. Prečo je to dôležité? Ak by sa horúce maslo či olej dostali do kontaktu so surovými vajíčkami, vznikla by vám v ceste na bavorskú knedľu praženica.
  2. Ďalej si nakrájajte staršie rožky alebo žemle na menšie kocky. Zalejte ich teplým mliekom, dobre premiešajte a nechajte chvíľu napučať. K zmesi pridajte vajcia, korenie, soľ, štipku nastrúhaného muškátového orieška a orestovanú cibuľu. Všetko spolu rukami dobre premiešajte. Ak chcete, aby vaša bavorská knedľa bola viac nadýchaná, pridajte pol čajovej lyžičky prášku do pečiva.
  3. Zmes opäť nechajte asi 10 minút postáť a skontrolujte jej konzistenciu. V prípade, že je tekutá a mazľavejšia, pridajte polohrubú múku alebo ďalší rožok/žemľu.
  4. Zmes teraz preložte do potravinovej fólie alebo alobalu a vytvarujte väčšiu knedľu alebo navhčenými rukami vyformujte z cesta väčšie knedličky.
  5. Vložte do vriacej vody a na najnižšej teplote varte asi 20 minút. Pre knedľu v celku čas jemne navýšte.

bavorská knedľa
Foto: Pixabay

Gurman TIP: Bavorskú knedľu varte bez pokrievky a na nízkej teplote. To vám pomôže predísť jej rozpadnutiu, navyše vám ani nevykypí z hrnca. Odhaľte aj náš osvedčený trik, aby vám už jedlo cez okraj kastróla nikdy nevykypelo.

S čím podávať bavorskú knedľu?

Možností, s čím túto výbornú prílohu podávať, je ozaj neúrekom. Klasikou je servírovanie k dusenému či pečenému bravčovému mäsu. Fantázii sa však medze nekladú. Pokiaľ niekomu sa toto servírovanie môže zdať „suché“, pridajte omáčku či výpek. Bavorská knedľa s gulášom či bravčovým perkeltom je výbornou voľbou. Knedle Kľudne podávajte aj ako prílohu k hovädziemu soté. Ak z cesta vytvarujete menšie guľky, servírujte ich v silnom hovädzom vývare, namiesto niťoviek.

Mohlo by vás zaujímať: Paprikáš a perkelt: Tušíte, aký je medzi nimi rozdiel?

bavorská knedľa
Foto: Pixabay

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ