Čo grilovať namiesto mäsa? TIPY, ktoré potešia aj vegetariánov

Grilovanie je obľúbenou aktivitou najmä počas letných mesiacov. Hoci sa často spája s prípravou rôznych druhov mäsa, grilovanie ponúka množstvo chutných alternatív aj pre vegetariánov alebo pre tých, ktorí chcú vyskúšať niečo nové. V našom článku si predstavíme, čo grilovať namiesto mäsa a pridáme aj nápady na rýchle recepty. Pripravte sa na grilovačku s nami!

Čo grilovať namiesto mäsa?

Delikátna grilovaná zelenina, hodí sa ako príloha aj ako hlavný chod

Grilovaná zelenina je vynikajúcou prílohou alebo aj hlavným chodom. Môžete grilovať takmer akýkoľvek druh zeleniny, pričom medzi najobľúbenejšie patria:

  • Papriky: Grilované papriky sú sladké a chutné. Nakrájajte ich na plátky a grilujte, kým sa na povrchu neobjavia hnedé škvrny. Následne z nich stiahnite šupku a pridajte ich do ajvaru, zeleninového šalátu či obilninových pokrmov z kuskusu, pšena alebo pohánky.
  • Cuketa a baklažán: Nakrájajte ich na hrubšie plátky, potrite olejom a grilujte, kým nezmäknú. Grilovaná cuketa poteší v rizote, cestovinách aj ako obloženie na pizzu. Samostatný ugrilovaný baklažán alebo cuketu môžete servírovať s opečenými zemiakmi a cesnakovým dresingom z kyslej smotany.
  • Huby: Portobello huby alebo väčšie šampiňóny sú skvelé na grilovanie, stačí ich potrieť marinádou a grilovať, pokiaľ nezmäknú. Huby sú ideálnou náhradou mäsa do hamburgerov.
  • Kukurica: Klasy kukurice grilujte priamo so šupkami, aby sa neprepálili. Po ugrilovaní môžete na kukuricu pridať maslo a soľ. Objavte aj náš recept na ochutenú kukuricu s pestom.
  • Cibuľa a paradajky: Nakrájajte ich na hrubšie plátky alebo polovice a grilujte, kým nebudú mäkké a skaramelizované. Grilované paradajky s cibuľou sú aj skvelou prílohou k špekáčikom.

Prečítajte si tiež: Recepty na grilovanie zeleniny: Ľahké prílohy aj hlavné jedlá

čo grilovať namiesto mäsa
Foto: Pixabay

Čo si ugrilovať namiesto mäsa? Nahraďte ho syrmi či tofu

Niektoré druhy syra sú ideálne na grilovanie a dodajú vašim jedlám jedinečnú chuť a textúru. Napríklad Halloumi syr je pevný a pri grilovaní sa neroztápa, takže ho môžete grilovať priamo na rošte. Jeho slaná chuť a chrumkavá kôrka po ho robia ideálnym na prípravu šalátov.

Indický syr paneer má štruktúru podobnú tofu syru, ktorý je tiež vhodný na grilovanie. Paneer je vynikajúci v kombinácii s korenistými exotickými marinádami a skvelo chutí ako príloha k zeleninovému kari.

Hermelín, je starou osvedčenou klasikou na gril. Môžete ho ugrilovať v alobale alebo v špeciálnych košíkoch na grilovanie. Odporúčame k nemu prihodiť aj pár strúčikov cesnaku. Hermelín pri grilovaní zmäkne a stane sa krémovým, čo ho robí skvelým na podávanie s čerstvým pečivom, brusnicovým džemom alebo zeleninou (napr. mrkva, stonkový zeler).

Tofu a tempeh sú skvelé alternatívy pre vegetariánov a môžu byť tiež vynikajúco pripravené na grile. Nakrájajte tofu či tempeh na hrubšie plátky, namarinujte (alebo si ho kúpte už marinované) a grilujte, kým nezíska chrumkavú zlatú kôrku. Tofu dobre absorbuje chute marinády, čo z neho robí ideálny základ na bezmäsité hlavné jedlá. Pripravte si pri grilovačke napríklad zeleninové špízy s marinovaným tofu.

Prečítajte si tiež: Čo pripraviť z tofu? Tieto recepty si vaša rodina bude pýtať zas a znovu

čo grilovať namiesto mäsa
Foto: Pixabay

Grilovanie nemusí byť výhradnou doménou mäsitých jedál. Objavovanie nových chutí a textúr pri grilovaní zeleniny, syrov či tofu, vám môže priniesť skvelé kulinárske zážitky. Nech už ste vegetarián, milovník syrov alebo jednoducho chcete len vyskúšať niečo iné, grilovanie vám ponúka nekonečné možnosti.

Mohlo by vás zaujímať: Recepty na grilovanie mäsa: Rozpáľte gril na nové chute

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ